OLMAYANA ERGİ

Geçen yıl ki bir yazımda , yaşamım da İzmir’e geçme nedenimi sizlerle paylaşmıştım Belediyeyi ikna ederek İzmir’li ilkokul çocuklarına yaşamla ilgili önemli bir öğrenimi kazandırmak benim önem verdiğim bir projemdi . İzmir Büyükşehir Belediye de , Karşıyaka Belediye de sunumlarıma rağmen yakın dönemde karar veremedi belki ileride bu projeyi dikkate alırlar . Ben bu alanda ki öğrenim sistemini Hollanda’dan görmüş dostumla yaptığım görüşmelerde , gerekirse Türkiye’ye gelip son 30 yılda Hollanda çocukların nasıl geliştiğini kamu kurumuna anlatırım demişti . Aynı konuyu İngiltere’nin de çocuklarına uyguladığını öğrendim . Sonuçta İngiltere’den çocuklara MİNİBRİÇ adı altında düşünme sistemini geliştiren oyunu getirtip , Ergun Korkut abime Türkçeye tercümesini yaptırdım ve birkaç ilkokula 9 - 12 yaş çocuklarımıza bu oyunu uygulamamızı önerdim . Geçen hafta Karşıyaka’da bir ilkokulu ile yaptığım görüşmelerde dedim ki ;


“ Yaşamda doğru karar verme yolu önemlidir , Türkiye’de karar çoğunlukla duygularla harekete geçer ve duygu isteği yönünde karar verilir , halbuki doğru karar vermenin yönü “Olmayana Ergi “metodu olmalıdır. Bu metod , doğru karara varmak için önce olumsuz sonuçları incelemek ve onları çözdükten sonra karar mekanizmasına geçmek yöntemidir. Minibriç bir oyun olmasına rağmen çocukların karar verme mekanizmasını geliştiren bir yöntem olacaktır . “

Çok üzgünüm , çocuklar bu oyunla ilgilenmediler , bu sözlerimi ailelere verebilseydim belki onlar ilgilenirdi ! Sonunda bir ilkokulda MİNİBRİÇ’i öğretmeye gideceğim . 9 yaşındaki 4. Yıl çocuklarıyla başlayacağım , bu gruba 4 yıl eğitim vermeye çalışacağım , bakalım düşünme sistemleri gelişecek mi ? Eğer başarılı olabilirsem Türkiye’nin gelecek dönemlerine daha faydalı çocukları üretebileceğim .

Briçte de üst düzey oynamak isteyenler bu yöntemi incelesin , karar mekanizmasında önce olumsuz olanları keşfetsinler , nasıl oynamaları gerektiğine ondan sonra karar versinler . Bunu yapabilirlerse doğru karar vermeleri artacaktır !
30.Eylül.2012

1 yorum:

ali zafer sapci dedi ki...

Yazılarınızı severek, öğrenerek, paylaşarak izliyoruz. Bu son yazınız aklıma şunu getirdi:
OLMAYANIN YARARI

tekerleğin göbeğini
otuz çubuk bölüşür
ortasındaki deliktir
onu yararlı kılan

bir testi yaparsın
çamurdan
içindeki boşluktur
onu yararlı kılan

pencereler kapılar
oyarsın odaya
oyuklardır
onu yararlı kılan

olandan kâr gelir
olmayandan yarar

Lao Tsu

TEŞEKKÜRLER.