TO BID , OR NOT TO BID

İngiltere’nin önemli yazarlarından William Shakespeare’in “ HAMLET “ tiyatrosunda , “ To be or not to be , thats the question” (olmak ya da olmamak , soru budur” benim seyrettiğim yaşamım da çok önemli bir görüştü . Yaşamım da briççi olmaya başladığım zaman bunun briçteki şeklini Larry Cohen’in “ To bid or not to bid “ yazısı ile ( söylemek ya da söylememek ) briçin düzeyini belirlemek kuralı olduğunu fark ettim . Geçenlerde BBO da briç seyrediyorum ,
B : S AKQ73          K : S 4         D : S 965        G : S J1082
     H J10932              H Q74          H AK              H 865
     D  -                      D AKJ876     D Q532           D 1094
     C Q54                  C AK6           C J1032          C 987

Batı 1 pik açtı , Kuzey 2 karo dedi , Doğu 3 karo ile 4 pike davet yaptı , Güney pas dedi ve Batı 4 pik dedi . İki taraf da zonda idi , Kuzey biraz düşündü ve sonra 5 karo barajı yaptı , kontr dediler , Doğu kör AK çekip , Batı’ya pikle geçti köre çaktı ve sonuçta oynayan Kuzey ; 1 pik , 2 kör , 1 trefl , 1 karo ve 1 köre çaka ile 4 battı 1100 verdi ! İşte briçte “ söylemek veya söylememek “ en önemli alanlardan birisidir. Larry kitabında “ toplam löve kuralı “ önemlidir derdi , Doğu – Batının pik toplamı 5 + 3 = 8 , Kuzey – Güney’in karo toplamı 6 + 3 = 9 olduğuna göre briçteki bu bord da toplam löve 9 + 8 = 17 dir , yani Doğu – Batıya 10 löve varsa Kuzey – Güney’e 7 löve kalır ve 5 karo denirse 4 batarlar , eğer Kuzey – Güney’e 9 veya 10 löve varsa , Kuzey Güney batacak demektir . Briçte bu toplam löve kuralını baraj yapmak için düşünmek veya rakip baraj yaptığı zaman rengimizi 5 seviyesinde söyleyelim mi yapar mıyız , yoksa batacaksak , kontr atarak onu mu batıralım düşüncesi briç için çok önemli bir alandır . Bu alan da doğru karar verebilmek briçte sonucu olumlu yapmanın en önemli kuralıdır . Bu alan ikili turnuvalarda da , takım maçlarında da Türkiye briççilerinin düşünmesi gerekir , çoğumuz bunları düşünmeden baraj yapıyor veya rakip baraj yaptıysa 5 deyip batıyoruz .
17.Şubat.2013

1 yorum:

dorduncuroma dedi ki...

Merhaba,

58 yaşında 42 yıllık briç oyuncusuyum. Cumhuriyet Gazetesi'nde "konturların izahı" başlıklı yazılarınızı okuduğumda iyi ki briçe yeni başlamamışım dedim. Yeni briççi olsaydım "briç çok zor bir oyunmuş" der, briçten vazgeçerdim.
Sağlıklı uzun ömür dilerim.
Hasan Bektaş