MÜZE DE OLMAK MI , MÜZELİK OLMAK MI ?

Ben boş zamanlarımda çoğu zaman müzelere giderim , müzede gördüklerimi , tarihi yaşamları incelerim . Tarih de yapılanları , uygulananları öğrenmeye çalışırım , üzerlerinde düşünürüm , nasıl yaşadıklarını , o tarihteki ülkelerin kapandıkları dönemleri , yaşamlarının neden bittiğini bulmaya çalışırım . Bu eski ülkeler ile günümüzdeki ülkeleri karşılaştırır nelerin farklı olduğunu bulurum .


Benim briçe başladığım 1960 yıllarında okuduğum Goren’in kitabında , 1 kör – 3 kör , 12+ puan , zon olacak demekti . Charles Goren ; 1 – 2 – 3 – 4 puanları popüler kılan güzel bir sistemi olan bir briççiydi ! Aradan yıllar geçti 1 kör – 3 kör , İngiltere’nin Acol sistemi olarak dünyada ağırlıklı oldu . Bu sistemde
1 kör – 3 kör zona davet eli yani 10 - 12 p dörtlü kör oldu . Tekrar yıllar geçti , dünyanın oyun şekli 5li majöre döndü , ancak bir majör açılınca ortakta beşli , kendisinde dörtlü ve puanı az olunca rakibe baraj şekline dönüştü . Artık 1 kör – 3 kör ; rakibe zon olabilir , onları sıkıştıralım mı oldu ! Son zamanlarda ise
1 trefl açışı ; kuvvetli elleri olanlar , zon veya şileme gidiş haline döndü .

Ostend’de briç oynayanların hemen tümü ; Avrupa ve Dünya şampiyonlarına karşı oynamak ve kendilerindeki briç gücü ile bunlara karşı kazanmak amacındaydı . Bu tür başka hangi sporda sağlanabilir ki ! Chelsea veya Barcelona’ ya karşı futbol , Nadal veya Roger Federer’e karşı tenis , Steven Hendry’e karşı bilardo , Tiger Woods’a karşı golf oynasanız kazanma şansınız olur mu ? Ama briçte bu şansımız var ! Mesela dünya şampiyonlarından , 86 yaşındaki İtalyan Benito Garozzo , 80 yaşındaki İtalyan Dano de Falco , 67 yaşındaki Pakistanlı Zia Mahmood , Ostend’de oyundaydılar , çoğu zaman çok üst düzey oyunları vardı , sistemleri de oldukça yeni türlerde idi , seyredenler de oldukça çoktu .

Hem briççilerin , hem de şirketlerini , okullarını , adaleti vs. yönetenlerin , yani Türkiye’mi yönetenlerin , müzelik olmaları , yaşamın önemli yanlışlarındandır .
28.Tem.2013

Hiç yorum yok: