POMPEIOPOLIS - TAŞKÖPRÜ

Briç dostum Saim Güçlü aradı ve Taşköprü’de Ağustos ayında Sarımsak festivali var 17 – 18 cumartesi Pazar briç festivali yapıyoruz gelir misin dedi . Ben bilmiyordum , Taşköprü neresi dedim , Kastamonu ilçesi , tarihi Pompeiopolis yeri dedi , gelirim dedim . İnternetten Pompeiopolisi araştırdım . Pompeipolis ismi, Pontus devleti kral Mithridates’i yaptığı savaşta kesin yenilgiye uğratarak son verdiği Pontus devletine karşı kazandığı zaferle bölgeye atanan Roma general Pompeius , M:Ö. 64 şehri tamamen yeniden kurmasından sonra “Pompeius şehri” anlamında “Pompeipolis” denmişti . Pompeiopolis, orta çağ hıristiyanlığın yayıldığı dönemlerde, kilise örgütü tarafından 536-553 yıllarında piskoposluk merkezi başpiskoposluk olmuş . Selçuklu Devleti Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın amirlerinden olan Şeyh Hüsameddin Çoban’ın 1213’te Kastamonu ve çevresini ele geçirmesiyle birlikte Pompeiopolis kenti yerine bugünkü Taşköprü İlçesi kurulmuş . Bölgede yapılan araştırmalar neticesinde, Zımbıllı Tepe Höyüğü’nün güney ve doğu eteklerinde mozaikli alanlar tespit edilmiştir. Yapılan kazı çalışma buluntularında, kenarları bordürlerle çevrili alan içinde, kırmızı beyaz renkli taşlardan oluşan geometrik bezemeler, yeşil renkli taşlardan oluşan sarmaşık diziler, haç çiçeği desenler genel olarak üçgen ve kübik mermerlerden, fırınlanmış renkli taş ve renkli camlardan yapıldığı görülmektedir. Neticede turizmde 2. Efes olan bir yer Pompeiopolis . Saim cumartesi akşamı bizleri küçüksu mesirede yemeğe götürdü , muhteşem bir büryan (kuyu kebap) yedik .



Turnuva Cumartesi – Pazar iki seans olarak yapıldı , 25 masa – 100 kişi vardı , gelenlerde 15 - 20 milli oyuncuydu son derece yüksek bir turnuva organize edilmişti , sonuçta Ahmet Kahraman – İrfan Doğan 1. Oldular , Emin Başaran – Ayşegül Erk mixi , Faik Falay – Salah Bergmen senyörleri , Ayşe Geçdoğan – Zeynep Akbaş bayanları kazandılar .



Turnuva sonu ödül törenini veren ve bu dönemi organize ederek Türkiyeme katkıda bulunan Saim Güçlü ve Belediye başkanı Hüseyin Arslan’a teşekkürler .

8.Eylül.2013

Hiç yorum yok: