SORAN CUEBİD , SÖYLEYEN CUEBİD

Genelde bir renkte anlaşılınca üç tür seçim yönü vardır .

1) Zona gitmeden partscore’da kalmak , yani 2 pik de kalmak , rakip araya girerse 3 pik demek veya demeyip rakibin oynamasına izin vermek , bu bazen konturlu olabilir , bazen de kontursuz oynasınlar denebilir .

2) İkinci tur , zon oynama türüdür . Pik de anlaşılınca bazen 4 pik oynanacaktır , bazen de pik de anlaşmaya rağmen 3 sanzatu oynama seçilebilir .

3) Üçüncü tur ise şileme gidilip , gidilmeyeceği kavramıdır . Bu sistemde cuebidler başlar . Cuebidi genelde briç oynayanlar en düşük renkte as veya ruva – tek veya şikan ile yapıldığını bilirler . Bu yeterli değildir ! Cuebid iki tür yapılır , ya söyleyen cuebid veya soran cuebid ! Cuebidin %80 i söyleyen , %20 si ise soran cuebid dir . Genelde pek çok briççi bunu söyleyen cuebid sanırlar ve ona göre şileme karar verirler . Cuebid yapanlar limiti belirlenmiş kişiler ise bu söyleyen cuebiddir ; limiti belli olmayan kişilerin cuebidi ise soran cuebid dir .

Örneğin ;

A) 1 pik – 2 trefl / 2 karo – 3 pik > cuebide başla 4 pikden fazla olabiliriz demekti , açan şimdi 4 karo dediği zaman treflde kontrolü yok demek ! Açıcının limiti de belli , normal bir açışı var şileme ortağı istiyorsa gidilecektir . 3 pike 3SA derse cuebide sen başla normalin üstünde açışım var şileme ben gidebilirim demek olacaktır ! Buradaki 3SA oynamak için olamaz , 5-4 pik de anlaşıldığı zaman 3SA oynamak için değil cuebide ortağını başlatma yöntemidir .

B) 1 pik – 2 pik / 4 karo denirse açanın limiti belli değil , ortağın limiti 8-10p. Buna 4 karo denmesi kör kontrolün var mı şeklinde ‘ SORAN CUEBİD ‘ türüdür ! Diyelim ki ortak 4 kör dedi şimdi açıcı 4 pik derse treflde kontrolüm yok sen de varsa gidelim demek olur veya 4 köre 4SA ile as sorabilir ve şileme gidilebilir . 4 karo ile soran cuebid yaptığım bir elde ortakta Qxx pik , AKxx kör vardı ve trefl kontrolü yokmuş diye 4 körü söylemedi , 4 pik dedi . Benim elimde Qxx kör vardı ve 7 oluyordu gidemedik !



25.Ağustos.2013

Hiç yorum yok: