TOPS !

Bu sene Ekim ayındaki kurban bayramında , dostlarım Aydın – Nihal Koyuncu Göcek’teki teknelerine davet ettiler ! Teknede onların yakın dostları Feryal Gürel ve genç briççi Orhan Topal’da olduğunu , Orhan Ekinci , Yusuf Kahyaoğlu ve Dilek Yavaş’ın da geleceklerini , beni de istediklerini hep birlikte 8 kişi briç oynayacağımızı söylediler . Tamam ben de gelirim dedim ! Dilek , bu sene Türkiye bayan milli takımında Endonezya’da Dünya briç şampiyonasında oynayan kişi olduğu için sohbet etmek önemliydi . Peki oraya briç için ne götüreyim diye düşündüm . Bende TOPS diye bir Avrupa briç vardı , onu götüreyim hep birlikte bir çalışma yapalım dedim !



TOPS ; isminde bir kutu , içinde 4 değişik renkte oyun kartı var mavi – kırmızı – yeşil – sarı ! Kişilere yine mavi – kırmızı – yeşil – sarı ellerin olduğu 32 bord dağılım el kartı var. Kişileri Kuzey ( kırmızı ) , Doğu ( mavi ) , Güney ( yeşil ) , Batı ( sarı ) oturtuyoruz . Her birine renkli oyun kartlarını veriyoruz ve ellerindeki karttan 1 numarayla başlayacak eli kartlarından alması söyleniyor . Sonuçta herkes ilk 4 bordu önce deklare verecek , sonra oynayacak ve kutudaki TOPS skora yazılacak . 4 bord sonra Avrupa da yaşanmış bu bordların skorlarına bakarak seviyemizi öğrendik . Örnek ; Güney 8 Q64 •AKJ KQ10932 , Kuzey AK973 AK92 • 105  J7 3SA oynandı +3 yapıldı , Avrupa’da 690 > 46 , 1370 > 75 , 1440 > 86 puan olmuştu . Buna göre hataların ne olduğunu tartıştık ! Güney 1 trefl – 1 pike , 2 trefl deyince 3SA oynanıyor , ama 3 trefl derse 6SA şansı çok daha fazla ! 4 bordu bitirip sonuçları inceledikten sonra ikinci 4 borda başlıyorduk . Sonuçta nasıl deklare vermek , nasıl oynamak , defansta nasıl yapılması gerektiği epey görüşüldü ve kişilere epey faydası oldu . Bu TOPS kutusundan briç kulüplerinde çalışma düzenlerinde olmaları bence çok faydalıdır .



Sonuçta Dilek ile de bir sürü eli konuştuk , gerek bayanların gerekse açık ve senyör guruplarının Avrupa şampiyonalarında ilk altıya girebilmeleri Türkiye açısından son derece değerli olduğu kavramına hepimiz katıldık !!

17.Kasım.2013

Hiç yorum yok: