PROBLEM NASIL ÇÖZÜLÜR ?

Yaşamda karşılaştığınız problemlerle briçte karşılaştığınız problemlerin çözüm metodu aynıdır. Bir problemi çözmek için önce problemin ne olduğunu doğru teşhis etmek gerekir. Bir problemin ne olduğunu anlamayan o problemi çözemez. Bir mühendis olarak problem çözme metodolojisini okulda öğretirlerken ne gereksiz bunu zaten herkes biliyor diye düşündüğümü hatırlıyorum. Ama yaşamda gördüm ki herkes değil çok küçük bir azınlık biliyormuş. Belki de herkes biliyor ama sorunla karşılaştığı zaman uygulayamıyor, çünkü bilmek ayrı birşey yapabilmek ayrı bir şey. Örnek mi istiyorsunuz sigaranın zararlı olduğunu herkes biliyor bırakmaya gelince yapabilenler çok sayıda değil. Gelelim sorunun çözüm metodolojisine,
İlk iş sorunu anla , kaynaklarına bak, darbogazlarını incele, verileri kontrol et, nereye ulaşılması gerektigini dogru tanımla. Brice indirgersek kaç löve almamız gerektiğini bil, hazır kaç lövemiz olduğunu bil, deklareyi hatırla buradaki verileri ulaşılması gereken yolu planlamakta kullan.

İkinci işimiz planlamak, ana adımları tanımla, belli yollar kapalı ise alternatif yolları bul, yaratıcı düşün, yani önce kozları mı toplayacağız yoksa yan rengi sağladıktan sonra mı yapacağız o işi. Kozlar kötü dağılmışsa başka yan yollarımız var mı amacımıza ulaşmak için ?

En sonunda planı dikkatle uygulamaya geçir, kapalı yolla karşılaşınca alternatif planlarını devreye sok, en önemlisi hatalarından ders çıkar, bu senin yüzeysel öğrenmeni derinliğine öğrenme ve sonuçta ustalaşma konumuna getirecektir.

Son söz “Bilmek öğretileri uygulamak değil, öğrenimlerini değiştirebilme becerisidir.”

19.Mart.2006

Hiç yorum yok: